Att skriva sig till läsning

I förskoleklassen har vi startat upp vårt arbete med Att Skriva sig till Läsning (ASL).

ASL är ett arbetssätt för skriv- och läsutvecklingen som en norsk forskare, Arne Trageton, tagit fram. Syftet med ASL är att ge barnen möjlighet att uppleva sig som berättande och skrivande människor utan att hindras av motoriska färdigheter. Därför passar metoden väl in för oss som arbetar med iPads i skolan.

Metoden följer en tydlig arbetsgång och börjar med:

Inspiration
Eftersom förskoleklassen arbetar med tema Äpplet startade vi den här omgången  med att vi läste  Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf. Barnen fick i uppgift att skriva en egen fruktsaga. På tavlan skrev vi ”Sagan om” och under det ritade och skrev vi upp olika frukter efter barnens förslag.

Planera
Barnen satte sig två och två och började planera sin saga. Vad skulle den handla om? Vilken frukt? Vad skulle hända? Och hur skulle det sluta?

Skriva
Nu var det dags att påbörja skrivandet. Barnen hämtade sin iPad och öppnade appen Skolstil. De skrev sina namn högst upp på pappret. Under det skrev de namnet på sin saga genom att skriva av från tavlan, t.ex. Sagan om päronet. Sedan började de berätta. De flesta barnen spökskrev, dvs de skriver ”huller om buller” på tangenterna, medan några få redan börjat så smått att ljuda.

Återkoppling
När eleverna kände sig klara fick de komma till en av oss lärare och ”läsa upp” sin saga. Vi skrev ner det barnen berättade nedanför barnens text och sedan skrev vi ut det hela.

Illustrera
De utskrivna sagorna illustrerades genom att barnen ritade fina bilder på sina papper.

Efterarbeta
Eleverna läste sina sagor och letade efter sista bokstaven i sitt namn. Dessa ringades in med färgpenna.

Publicera
De nu färdiga sagorna lästes upp för gruppen och efterföljdes av varma applåder. 🙂 Därefter publicerades sagorna på fönstren till förskoleklassens rum. Om du är nyfiken får du gärna komma dit och läsa dem. Annars kan du titta på dem här nedanför.

 

Annonser

Om sandbergskajessica

Jag arbetar som lärspridare och mentor får år 1. Visa alla inlägg av sandbergskajessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: